Ciągi geometryczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
matmabee
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 08 wrz 2022, 09:32
Podziękowania: 94 razy
Płeć:

Ciągi geometryczne

Post autor: matmabee »

1.
Wyznacz iloraz ciągu
a) \(a_1=0,5\) oraz \(a_6=512\)
b) \(a_1=6\) oraz \(a_5={2\over27}\)
c) \(a_2=-6\) oraz \(a_4=-8,64\)
d) \(a_1={1\over7}\) oraz \(a_2a_4=1\)

2. Ciąg jest geometryczny i \(b_1=-1,\ q=-{2\over7}\). Wiedząc, że ostatni wyraz ciągu jest równy \({8\over343}\), oblicz liczbę wyrazów ciągu

3.Ciag \((-9,\ x,\ -2)\) jest rosnącym ciągiem geometrycznym. Oblicz \(x\)

4. Liczby \(7x+1,\ 2x+2,\ x-1\) w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny. Oblicz \(x\)
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2022, 11:04 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Ciągi geometryczne

Post autor: eresh »

matmabee pisze: 22 wrz 2022, 09:22

4. Liczby 7x+1,2x+2,x-1 w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny. Oblicz x
\((2x+2)^2=(7x+1)(x-1)\\
4x^2+8x+4=7x^2-7x+x-1\\
-3x^2+14x+5=0\\
x=-\frac{1}{3}\;\;\;\vee\;\;\;x=5\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Ciągi geometryczne

Post autor: eresh »

matmabee pisze: 22 wrz 2022, 09:22

3.Ciag (-9,x,-2) jest rosnącym ciągiem geometrycznym. Oblicz x
\(x^2=18\\
x=-3\sqrt{2}\;\;\vee\;\;x=3\sqrt{2}\)


skoro ciąg jest rosnący, to \(x=-3\sqrt{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Ciągi geometryczne

Post autor: eresh »

matmabee pisze: 22 wrz 2022, 09:22
2. Ciąg jest geometryczny i b_1=-1, q=-2/7. Wiedząc, że ostatni wyraz ciągu jest równy 8/343, oblicz liczbę wyrazów ciągu
\(b_1=-1\\
q=-\frac{2}{7}\\
b_n=\frac{8}{343}\\
b_1q^{n-1}=b_n\\
-1\cdot (-\frac{2}{7})^{n-1}=\frac{8}{343}\\
(-\frac{2}{7})^{n}\cdot (-\frac{2}{7})^{-1}=-\frac{8}{343}\\
(-\frac{2}{7})^{n}=\frac{16}{2401}\\
n=4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Ciągi geometryczne

Post autor: eresh »

matmabee pisze: 22 wrz 2022, 09:22 1.
Wyznacz iloraz ciągu
a) a_1=0,5oraz a_6=512
\(a_6=a_1q^5\\
512=0,5q^5\\
1024=q^5\\
q=4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Ciągi geometryczne

Post autor: eresh »

matmabee pisze: 22 wrz 2022, 09:22 1.
Wyznacz iloraz ciągu

b) a_1=6 oraz a_5=2/27
\(a_5=a_1q^4\\
\frac{2}{27}=6q^4\\
\frac{1}{81}=q^4\\
q=\frac{1}{3}\;\;\;\vee\;\;q=-\frac{1}{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Ciągi geometryczne

Post autor: eresh »

matmabee pisze: 22 wrz 2022, 09:22 1.
Wyznacz iloraz ciągu

c) a_2=-6 oraz a_4=-8,64
\(a_1q=-6\\
a_1=\frac{-6}{q}\)


\(a_1q^4=-8,64\\
\frac{-6}{q}\cdot q^3=-8,64\\
-6q^2=-8,64\\
q^2=\frac{36}{25}\\
q=\frac{6}{5}\;\;\;\vee\;\;q=-\frac{6}{5}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Ciągi geometryczne

Post autor: eresh »

matmabee pisze: 22 wrz 2022, 09:22 1.
Wyznacz iloraz ciągu

d) a_1=1/7 oraz a_2a_4=1
\(a_2\cdot a_4=1\\
a_1q\cdot a_1q^3=1\\
a_1^2q^4=1\\
\frac{1}{49}q^4=1\\
q^4=49\\
q=\sqrt{7}\;\;\;vee\;\;q=-\sqrt{7}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ