uzasadnij

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
matmabee
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 08 wrz 2022, 09:32
Podziękowania: 94 razy
Płeć:

uzasadnij

Post autor: matmabee »

Uzasadnij wzór
\(n+3n+5n+...+(2n-1)n=n^3\)
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2022, 10:53 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: uzasadnij

Post autor: eresh »

matmabee pisze: 15 wrz 2022, 09:26 Uzasadnij wzór
n+3n+5n+...+(2n-1)n=n^3
\(n+3n+5n+...+(2n-1)n=n(1+3+5+...+(2n-1))=n\cdot\frac{1+2n-1}{2}\cdot n=n\cdot\frac{2n}{2}\cdot n=n^3\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ