Ciąg arytmetyczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
matmabee
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 08 wrz 2022, 09:32
Podziękowania: 94 razy
Płeć:

Ciąg arytmetyczny

Post autor: matmabee »

a) \(a_1=-3, n=12, r=5, a_n=?\)
b) \(a_n=40, n=7, r=-4, a_1=?\)
c) \(a_1=10, a_n=100, r=2,5, n=?\)
d) \(a_1=-13, a_n=37, n=11, r=?\)
Ostatnio zmieniony 08 wrz 2022, 12:08 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Ciąg arytmetyczny

Post autor: eresh »

matmabee pisze: 08 wrz 2022, 10:53 a) a1=-3, n=12, r=5, an=?
\(a_{12}=a_1+11\cdot r\\
a_{12}=-3+11\cdot 5\\
a_{12}=-3+55\\
a_{12}=52\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Ciąg arytmetyczny

Post autor: eresh »

matmabee pisze: 08 wrz 2022, 10:53
b) an=40, n=7, r=-4, a1=?
\(a_7=a_1+6r\\
40=a_1-6\cdot 4\\
40+24=a_1\\
a_1=64\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Ciąg arytmetyczny

Post autor: eresh »

matmabee pisze: 08 wrz 2022, 10:53
c) a1=10, an=100, r=2,5, n=?
\(100=10+(n-1)\cdot 2,5\\
90=2,5(n-1)\\
36=n-1\\
n=37\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Ciąg arytmetyczny

Post autor: eresh »

matmabee pisze: 08 wrz 2022, 10:53
d) a1=-13, an=37, n=11, r=?
\(37=-13+10r\\
50=10r\\
r=5\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ