Ciąg

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Ciąg

Post autor: avleyi »

Ciąg \( a_n \) określony jest wzorem \( a_n = 3^{n+1} + 3^n + 3^{n-1}\).
a) Przedstaw wzór w najprostszej postaci
b) Oblicz pierwszy i trzeci wyraz tego ciągu
c) Uzasadnij, korzystając z def. ciągu geom., że ten ciąg jest geometryczny
d) Oblicz granice ciągu \( b_n = \frac{a_n}{4-2 \cdot 3^n}\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1934 razy

Re: Ciąg

Post autor: Jerry »

Ciąg \(a_n = 3^{n+1} + 3^n + 3^{n-1}=(3^2+3+1)\cdot 3^{n-1}=13\cdot 3^{n-1}\) jest ciągiem geometrycznym takim, że \(\begin{cases}a_1=13\\ q=\frac{a_{n+1}}{a_n}=3\\a_3=13\cdot3^2\\ \Limn\frac{13\cdot 3^{n-1}}{4-2 \cdot 3^n}=\Limn\frac{13}{{4\over 3^{n-1}}-2 \cdot 3}=\frac{13}{0-6}\end{cases}\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ