Granica ciągu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
fafa
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 02 wrz 2021, 19:19
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

Granica ciągu

Post autor: fafa »

Czy ten sposób obliczenia granicy ciągu jest poprawny czy należy zastosować twierdzenie o trzech ciągach?
\(\Lim_{n\to \infty } a_n=\Lim_{n\to \infty } \sqrt[n]{ 9^n − 3^n}=\Lim_{n\to \infty }\sqrt[n]{ 9^n(1- 3^{-n})}=\Lim_{n\to \infty } 9\sqrt[n]{(1- 3^{-n})}=9 \cdot \sqrt[n]{1-0} =9\)
Ostatnio zmieniony 05 lip 2022, 19:28 przez Jerry, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości; wczytałem załącznik; cała "matematyka" raz a dobrze w tagach [tex] [/tex], zmieniłem x na n (po poniższym)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Granica ciągu

Post autor: radagast »

Jest poprawny :)
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Granica ciągu

Post autor: Icanseepeace »

\( x ,\) jest najprawdopodobniej literówką, więc można go zignorować (traktuje problem tak jakby zamiast x był n), ale przejście:
fafa pisze: 05 lip 2022, 09:44 \(\Lim_{x\to \infty } \)\( 9\sqrt[n]{(1- 3^{-n})}\)=\(9 \cdot \sqrt[n]{1-0}\)
już nie. Tutaj podczas liczenia granicy kompletnie ignorujesz pierwiastek.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Granica ciągu

Post autor: radagast »

fafa pisze: 05 lip 2022, 09:44 \(\Lim_{x\to \infty } an \)=\(\Lim_{x\to \infty } \)\( \sqrt[n]{ 9^n − 3^n}=^1\Lim_{x\to \infty } \)\( \sqrt[n]{ 9^n(1- 3^{-n})}=^2\Lim_{x\to \infty } \)\( 9\sqrt[n]{(1- 3^{-n})}=^3 9 \cdot \sqrt[n]{1-0} =9\)
1 Prawo rozdzielności mnożenia względem dodawania
2 pierwiastek z iloczynu to iloczyn pierwiastków i granica iloczynu to iloczyn granic.
3 \(1^0 \to 1\) i jeszcze własności funkcji ciągłych oraz 9*1=9
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1933 razy

Re: Granica ciągu

Post autor: Jerry »

Wg mnie granica z granicy nie musi być dobrze policzoną granicą (klasycznym przykładem granica ciągu Nepera) i poparłbym Icanseepeace...
A przecież skorzystanie z tw. o trzech ciągach nie jest zbyt skomplikowane...
\( 9\sqrt[n]{1- {1\over3}}\le 9\sqrt[n]{1- 3^{-n}}< 9\sqrt[n]{1- 0}\)
Pozdrawiam
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Granica ciągu

Post autor: radagast »

Ale granica Nepera prowadzi do symbolu nieoznaczonego \(1^ \infty \), a tu mamy spokojnie : \(1^0\). Zatem , upieram się: zaproponowana fafę metoda jest poprawna.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1933 razy

Re: Granica ciągu

Post autor: Jerry »

Zgadzam się z Tobą, ale... user powinien mieć świadomość, że metoda nie jest uniwersalna!

Pax, pax vobiscum
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Granica ciągu

Post autor: radagast »

Ja jestem bardzo pokojowo nastawiona. Chcę tylko przypomnieć twierdzenie : https://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzen ... %C5%BConej
ODPOWIEDZ