Obliczyć

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Obliczyć

Post autor: alanowakk »

Obliczyć \(a_5\) dla \(a_n= \frac{1}{2n} + \frac{1}{2n+1} +...+ \frac{1}{3n} \)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Obliczyć

Post autor: radagast »

alanowakk pisze: 21 cze 2022, 16:44 Obliczyć \(a_5\) dla \(a_n= \frac{1}{2n} + \frac{1}{2n+1} +...+ \frac{1}{3n} \)
\(a_5= \frac{1}{10} + \frac{1}{11} +\frac{1}{12}+\frac{1}{13}+\frac{1}{14}+\frac{1}{15}=\\
= \frac{11 \cdot 12 \cdot 13 \cdot 14 \cdot 15+10 \cdot 12 \cdot 13 \cdot 14 \cdot 15+10 \cdot 11 \cdot 13 \cdot 14 \cdot 15+10 \cdot 11 \cdot 12 \cdot 14 \cdot 15+10 \cdot 11 \cdot 12 \cdot 13 \cdot 15+10 \cdot 11 \cdot 12 \cdot 13 \cdot 14}{10 \cdot 11 \cdot 12 \cdot 13 \cdot 14 \cdot 15} = \)

i teraz kalkulator w garść i licz :)
mi wyszło \( \frac{1959}{4004} \)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: Obliczyć

Post autor: Jerry »

radagast pisze: 21 cze 2022, 17:14 ...mi wyszło \( \frac{1959}{4004} \)
Mnie też :wink:

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ