Granica ciągu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kabom
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 16 cze 2022, 17:30
Płeć:

Granica ciągu

Post autor: Kabom »

Nie wiem czy dobrze liczę i potrzebują pomocy. Ciąg
\(a_n=\left({ 2n+1 \over 2n+3}\right)^{5n}\)
Ostatnio zmieniony 16 cze 2022, 17:44 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tematu i wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex].
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1933 razy

Re: Granica ciągu

Post autor: Jerry »

Wg mnie \(\Limn a_n=e^{-5}\). Masz inaczej?

Pozdrawiam
Kabom
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 16 cze 2022, 17:30
Płeć:

Re: Granica ciągu

Post autor: Kabom »

Jerry pisze: 16 cze 2022, 17:46 Wg mnie \(\Limn a_n=e^{-5}\). Masz inaczej?

Pozdrawiam
Sorki zorbiłem literówkę a nie da się tu chyba edytować postu. Powinno być 2n-3. Wychodzi mi -10e
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1933 razy

Re: Granica ciągu

Post autor: Jerry »

Kabom pisze: 16 cze 2022, 17:50 Powinno być 2n-3. Wychodzi mi -10e
Wtedy \(\Limn a_n=e^{10}\)

Pozdrawiam

[edited]
\(\Limn a_n=\Limn\left({ 2n+1 \over 2n-3}\right)^{5n}=\Limn\left(1+{ 4 \over 2n-3}\right)^{5n}=\Limn\left[\left(1+{ 4 \over 2n-3}\right)^{{ 2n-3\over4}}\right]^{{ 4 \over 2n-3}\cdot5n}=e^{10}\)
bo
\(\Limn { 20n \over 2n-3}=10\)
ODPOWIEDZ