Witam, potrzebuję pomocy z tymi dwoma przykładami ( zad.3/147 z podręcznika matematyka 3, zakres podstawowy)
(w obu podpunktach spięte klamrą jak układ równań)
a) \(\begin{cases}a_6 = -4\\
a_{10} = -{1\over64}\end{cases}\)
f) \(\begin{cases}a_1\cdot a_3 = 6\\
a_3^2 - a_2^2 = 12\end{cases}\)
Wyznacz wzór ogólny monotonicznego ciągu geometrycznego (an)
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 10 maja 2022, 16:31
- Podziękowania: 6 razy
- Płeć:
Wyznacz wzór ogólny monotonicznego ciągu geometrycznego (an)
Ostatnio zmieniony 28 maja 2022, 21:40 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Wyznacz wzór ogólny monotonicznego ciągu geometrycznego (an)
Wystarczy zastosować wzór : \(q =\frac{a_{n+1}}{a_n}\)
\(a_{10}= a_6 \cdot q^4\)
\(-\frac{1}{64}=-4q^4\)
\(q^4 =\frac{1}{4\cdot 64}\)
\(q=4^{-2}\)
z drugim chyba już sama dasz radę
\(a_{10}= a_6 \cdot q^4\)
\(-\frac{1}{64}=-4q^4\)
\(q^4 =\frac{1}{4\cdot 64}\)
\(q=4^{-2}\)
z drugim chyba już sama dasz radę
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Wyznacz wzór ogólny monotonicznego ciągu geometrycznego (an)
\(a_1\cdot a_1q^2=6\\asdfjasdfjlas12 pisze: ↑28 maja 2022, 12:06 Witam, potrzebuję pomocy z tymi dwoma przykładami ( zad.3/147 z podręcznika matematyka 3, zakres podstawowy)
(w obu podpunktach spięte klamrą jak układ równań)
f) a1 * a3 = 6
a3^2 - a2^2 = 12
a_1^2q^2=6\)
\(a_3^2-a^2_2=12\\
(a_1q^2)^2-(a_1q)^2=12\\
a_1^2q^4-a_1^2q^2=12\\
a_1^2q^2(q^2-1)=12\\
6(q^2-1)=12\\
q^2-1=2\\
q^2=3\\
q=\sqrt{3}\)
\(a_1^2q^2=6\\
a_1^2\cdot 3=6\\
a_1^2=2\\
a_1=\sqrt{2}\;\;\;a_1=-\sqrt{2}\)
\(a_n=\sqrt{2}\cdot (\sqrt{3})^{n-1}\;\;\; \vee \;\;\;a_n=-\sqrt{2}\cdot (\sqrt{3})^{n-1}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Wyznacz wzór ogólny monotonicznego ciągu geometrycznego (an)
\(a_6=-4\\asdfjasdfjlas12 pisze: ↑28 maja 2022, 12:06 Witam, potrzebuję pomocy z tymi dwoma przykładami ( zad.3/147 z podręcznika matematyka 3, zakres podstawowy)
(w obu podpunktach spięte klamrą jak układ równań)
a) a6 = -4
a10 = -1/64
a_1aq^5=-4\\
a_1=\frac{-4}{q^5}\)
\(a_{10}=-\frac{1}{64}\\
a_1q^9=-\frac{1}{64}\\
\frac{-4}{q^5}\cdot q^9=-\frac{1}{64}\\
-4q^4=-\frac{1}{64}\\
q^4=\frac{1}{256}\\
q=\frac{1}{4}\)
\(a_1=\frac{-4}{(\frac{1}{4})^5}\\
a_1=-4^6\\
a_1=-4096\)
\(a_n=-4096\cdot (\frac{1}{4})^{n-1}\\
a_n=-4^6\cdot 4^{1-n}\\
a_n=-4^{7-n}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 10 maja 2022, 16:31
- Podziękowania: 6 razy
- Płeć: