CD. Ciągi artmetyczne I geometryczne Help

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
SantiagoJaxson
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 12 wrz 2020, 12:36
Płeć:

CD. Ciągi artmetyczne I geometryczne Help

Post autor: SantiagoJaxson »

1.obliczcie mi sumę początkowa wyrazów ciagu
An= - 1(-2)n.

3.wyznacz ciąg arytmetyczny (bn) majac:
B6=17, b7-b2=20

3.oblicz pole prostokąta o obwodzie 14cm jeśli wiesz ze dl.jego boków oraz przekątnej tworzą ciąg arytmetyczny.
[ciach]
4.suma trzech liczb będących kolejnymi wyrazami malejacego ciągu geometrycznego jest równa 13.jezeli do 1 liczby dodamy 2 a do 2 dodamy 5,a do trzeciej 4, to otrzymamy trzy kolejne wyrazy ciągu arytmetycznego. Wyznacz te liczby.

5.wyznacz ciąg arytmetyczny Bn mając dane:B6 = 17,b7-b2=20
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2022, 19:01 przez Jerry, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: kryptoreklama
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re: CD. Ciągi artmetyczne I geometryczne Help

Post autor: Galen »

Zadanie 3 i zadanie 5 ???
Wystarczy zastosować wzór na enty wyraz ciągu arytmetycznego.
\(a_n=a_1+(n-1)r\)
Wylicz pierwszy wyraz i różnicę.
\(b_6=b_1+5r\\
b_7=b_1+6r\\
b_2=b_1+r\)

Możesz policzyć r
\(b_7-b_2=20\\b_1+6r-(b_1+r)=20\\b_1+6r-b_1-r=20\\5r=20\\r=4\)
Podstaw do wzoru na którykolwiek z danych wyrazów i oblicz wyraz pierwszy...
\(b_6=17\\czyli\\17=b_1+5\cdot 4\\b_1=-3\\Ciąg\\b_n=-3+(n-1)\cdot 4\\czyli\\b_n=4n-7\)
Możesz wypisać kilka kolejnych wyrazów-tak do kontroli...
\(-3;1;5;9;13;17;21;25;...\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re: CD. Ciągi artmetyczne I geometryczne Help

Post autor: Galen »

Zad.3
Trójkąt pitagorejski zwany też egipskim,to trójkąt prostokątny o bokach 3x;4x;5x.
Obwód prostokąta:
\(2(3x+4x)=14\\3x+4x=7\\stąd\\x=1\)
Pole prostokąta
\(P=3\cdot 4=12\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ