Ciąg

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
NumberTwo
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 07 lis 2020, 13:27
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Ciąg

Post autor: NumberTwo »

Dany jest ciąg \(a_n=n^2-2n-9\) Podaj wzór ogólny ciągu utworzonego z
kolejnych wyrazów ciągu których numery przy dzieleniu przez 7 dają resztę 3
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Ciąg

Post autor: panb »

NumberTwo pisze: 09 kwie 2022, 22:45 Dany jest ciąg \(a_n=n^2-2n-9\) Podaj wzór ogólny ciągu utworzonego z
kolejnych wyrazów ciągu których numery przy dzieleniu przez 7 dają resztę 3
Te wyrazy to \(a_{7n+3}=(7n+3)^2-2(7n+3)-9\) - zrób porządek i będzie pozamiatane.
ODPOWIEDZ