ciąg

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
puxux
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 07 maja 2021, 14:52
Podziękowania: 22 razy

ciąg

Post autor: puxux »

Drugi, pierwszy i trzeci wyraz ciągu arytmetycznego o różnicy różnej od zera są w podanej kolejności kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Wyznacz iloraz tego ciągu
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: ciąg

Post autor: eresh »

puxux pisze: 02 kwie 2022, 14:48 Drugi, pierwszy i trzeci wyraz ciągu arytmetycznego o różnicy różnej od zera są w podanej kolejności kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Wyznacz iloraz tego ciągu
\(a,a+r,a+2r \)- ciąg arytmetyczny
\(a+r,a,a+2r\) - geometryczny
\(a^2=(a+r)(a+2r)\\
a^2=a^2+2ar+ar+2r^2\\
3ar+2r^2=0\\
r(3a+2r)=0\\
2r=-3a\\
r=-1,5a
\)

\(
q=\frac{a}{a+r}=\frac{a}{-0,5a}=-2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ