Zadanie 32 ciągi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
katraw
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 24 mar 2022, 14:21
Płeć:

Zadanie 32 ciągi

Post autor: katraw »

Liczby a1, a2, a3, są kolejnymi początkowymi wyrazami ciągu arytmetycznego, w którym S5=65. Jeżeli nie zmieniając kolejności tych liczb, od pierwszej z nich odejmiemy 2,drugą pozostawimy bez zmian, a do trzeciej dodamy 7,to otrzymamy rosnący ciąg geometryczny. Wyznacz liczby a1, a2, a3
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zadanie 32 ciągi

Post autor: eresh »

katraw pisze: 24 mar 2022, 14:22 Liczby a1, a2, a3, są kolejnymi początkowymi wyrazami ciągu arytmetycznego, w którym S5=65. Jeżeli nie zmieniając kolejności tych liczb, od pierwszej z nich odejmiemy 2,drugą pozostawimy bez zmian, a do trzeciej dodamy 7,to otrzymamy rosnący ciąg geometryczny. Wyznacz liczby a1, a2, a3
\(2a_2=a_1+a_3\\
\frac{2a_1+4r}{2}\cdot 5=65\\
a_1+2r=13\\
a_3=13\\
2a_2=a_1+13\\
a_1=2a_2-13\)

\(
(a_1-2,a_2,a_3+7)\)
- geometryczny
\(a^2_2=(a_1-2)(a_3+7)\\
a_2^2=(2a_2-13-2)(13+7)\\
a_2^2=(2a_2-15)\cdot 20\\
a_2^2-40a_2+300=0\\
a_2=30\;\;\;a_2=10\)

tylko dla \(a_2=10\) ciąg geometryczny jest rosnący


\(\begin{cases}a_1=7\\a_2=10\\a_3=13\end{cases}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zadanie 32 ciągi

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zadanie 32 ciągi

Post autor: eresh »

korki_fizyka pisze: 24 mar 2022, 14:38 2 wzory zna :?:
Skoro skorzystała, to chyba zna
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ