ciąg arytmetyczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kubass
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 23 lut 2022, 17:11
Podziękowania: 3 razy

ciąg arytmetyczny

Post autor: kubass »

Liczby \(x+3\), \(2x-1\), \(5x+4\) są kolejno drugim, trzecim i piątym wyrazem ciągu arytmetycznego. Wyznacz pierwszy wyraz tego ciągu
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: ciąg arytmetyczny

Post autor: Icanseepeace »

\( \begin{cases} r = 2x - 1 - x - 3 \\ 2r = 5x + 4 - 2x + 1 \end{cases} \)
skąd
\( r = -17 \wedge x = -13 \)
dlatego
\( a_2 = -10 \)
i w konsekwencji:
\( a_1 = a_2 - r = 3 \)
ODPOWIEDZ