ciąg arytmetyczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kubass
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 23 lut 2022, 17:11
Podziękowania: 3 razy

ciąg arytmetyczny

Post autor: kubass »

W ciągu arytmetycznym \((a_n)\), określonym dla \(n\ge1\), spełniona jest zależność \(a_5+a_7=100\). Ile równy jest szósty wyraz ciągu?
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: ciąg arytmetyczny

Post autor: Icanseepeace »

\( a_6 = \frac{a_5 + a_7}{2} = \ldots \)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: ciąg arytmetyczny

Post autor: eresh »

kubass pisze: 06 mar 2022, 18:21 W ciągu arytmetycznym \((a_n)\), określonym dla \(n\ge1\), spełniona jest zależność \(a_5+a_7=100\). Ile równy jest szósty wyraz ciągu?
\(a_5+a_7=100\\
a_1+4r+a_1+6r=100\\
2a_1+10r=100\\
a_1+5r=50\\
a_6=50\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ