Wykaż, że ciągi są geometryczne:
a) \(a_n=2\cdot3^n\)
b) \(a_n=2^{-n}\)
Wiem, że ciąg jest geometryczny wtedy gdy:
\({a_2\over a_1} = {a_3\over a_2}\)
Nie umiem tego udowodnić bez podstawiania za \(n\) odpowiednio: \(1,2,3\)
Wykaż (ciągi)
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 434
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 250 razy
- Płeć:
Re: Wykaż (ciągi)
Ciąg \( a_n \) jest geometryczny wtedy gdy dla \( \textbf{każdego} \) \( n \geq 1 \) iloraz:
\[ \frac{a_{n+1}}{a_n} \]
ma stałą wartość.
Sprawdzenie tylko ilorazów:
\( \frac{a_2}{a_1} \) oraz \( \frac{a_3}{a_2} \)
jest mocno niewystarczające.
\[ \frac{a_{n+1}}{a_n} \]
ma stałą wartość.
Sprawdzenie tylko ilorazów:
\( \frac{a_2}{a_1} \) oraz \( \frac{a_3}{a_2} \)
jest mocno niewystarczające.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3459
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1898 razy
Re: Wykaż (ciągi)
Praktycznie:Icanseepeace pisze: ↑20 lut 2022, 16:54 Ciąg \( a_n \) jest geometryczny wtedy gdy dla \( \textbf{każdego} \) \( n \geq 1 \) iloraz: \( \frac{a_{n+1}}{a_n} \) ma stałą wartość.
Oba ciągi nie przyjmują wartości zerowych i
- \(\frac{a_{n+1}}{a_n}=\frac{2\cdot3^{n+1}}{2\cdot3^n}=3=\text{ const}\)
- \(\frac{a_{n+1}}{a_n}=\frac{2^{-(n+1)}}{2^{-n}}=2^{-1}=\text{ const}\)
Pozdrawiam
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Wykaż (ciągi)
Ciąg \( \left\{ a_n \right\} \) jest geometryczny jeśli \( a_n=a_1q^{n-1} \)
a)
\(a_n=2\cdot3^n\\
a_n=6\cdot 3^{n-1}\)
b)
\(a_n=2^{-n}\\
a_n=(\frac12)^n\\
a_n=\frac12 \cdot (\frac12)^{n-1}
\)
a)
\(a_n=2\cdot3^n\\
a_n=6\cdot 3^{n-1}\)
b)
\(a_n=2^{-n}\\
a_n=(\frac12)^n\\
a_n=\frac12 \cdot (\frac12)^{n-1}
\)