Zbadać czy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Zbadać czy

Post autor: alanowakk »

Zbadać czy liczby \(\sqrt{2}\) , \(\sqrt{3}\) , \(\sqrt{5} \) mogą być wyrazami ciągu arytmetycznego
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Zbadać czy

Post autor: kerajs »

Zakładam że mogą być pewnymi wyrazami ciągu arytmetycznego o różnicy r.
Wtedy \(\sqrt{2}+kr=\sqrt{3}\) oraz \(\sqrt{3}+mr=\sqrt{5} \) więc:
\(r= \frac{\sqrt{3} - \sqrt{2}}{k}= \frac{\sqrt{5} - \sqrt{3}}{m} \\
m(\sqrt{3} - \sqrt{2} )= k((\sqrt{5} - \sqrt{3})\)

Podnieś ostatnie równanie do kwadratu i wyjaśnij czy da się wyrugować z wyniku niewymierność dla dowolnych całkowitych k,m.
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Re: Zbadać czy

Post autor: alanowakk »

Ok podniosłam i mam \(m^2 =k^2 (40-16 \sqrt{6} -10 \sqrt{15} +12 \sqrt{10} )\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zbadać czy

Post autor: eresh »

alanowakk pisze: 16 lut 2022, 20:51 Ok podniosłam i mam \(m^2 =k^2 (40-16 \sqrt{6} -10 \sqrt{15} +12 \sqrt{10} )\)
raczej:
\(m^2(5-2\sqrt{6})=k^2(8-2\sqrt{15})\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Re: Zbadać czy

Post autor: alanowakk »

No ok i jaki jest z tego wniosek?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Zbadać czy

Post autor: Jerry »

alanowakk pisze: 16 lut 2022, 20:51 Ok podniosłam i mam \(m^2 =k^2 (40-16 \sqrt{6} -10 \sqrt{15} +12 \sqrt{10} )\)
[...]
No ok i jaki jest z tego wniosek?
\({m^2\over k^2}=\frac{(8-2\sqrt{15})(5+2\sqrt{6})}{(5-2\sqrt{6})(5+2\sqrt{6})}=40-16\sqrt6-10\sqrt{15}+12\sqrt{10}\notin\qq\)
zatem sprzeczność dla \(m,k\in\nn\) :idea:

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ