Ciągi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kbs
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 06 lut 2022, 11:33

Ciągi

Post autor: kbs »

\(a_n = \frac{1}{n+1}\cdot\frac{1}{n+2}\cdot\frac{1}{n+3}\cdot ... \cdot\frac{1}{n+n}\)
  1. \( a_1=\\
    a_3=\\
    a_6=\\\)
  2. Czy \((a_n)\) jest ciągiem monotonicznym?
  3. Czy ciąg jest zbieżny?
  4. Czy ciąg jest ograniczony?
Ostatnio zmieniony 06 lut 2022, 12:53 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Ciągi

Post autor: kerajs »

\(a_1=\frac12 \\
a_3=\frac14 \frac15\frac16\\
a_6=\frac17 \frac18\frac19\frac{1}{10} \frac{1}{11} \frac{1}{12}\)


3xTAK
kbs
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 06 lut 2022, 11:33

Re: Ciągi

Post autor: kbs »

@kerajs Jeszcze jakbym mógł wyjaśnienie tych odpowiedzi prosić to by było superancko
ODPOWIEDZ