oblicz sumę

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marakam
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 20 gru 2020, 15:20
Podziękowania: 35 razy
Płeć:

oblicz sumę

Post autor: marakam »

Oblicz sumę siedmiu wyrazów ciągu arytmetycznego jeżeli \(a_2 = 5,\ a_3 = 3\)
Ostatnio zmieniony 05 sty 2022, 10:51 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tematu i wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: oblicz sumę

Post autor: eresh »

marakam pisze: 05 sty 2022, 10:19 Oblicz sumę siedmiu wyrazów ciągu arytmetycznego jeżeli a2 = 5, a3 = 3
\(a_2=5\\
a_3=3\\
r=3-5=-2\\
a_1=a_2-r\\
a_1=5-(-2)=7\\
a_7=a_1+6r\\
a_7=7+6\cdot (-2)=-5\\
S_7=\frac{a_1+a_7}{2}\cdot 7\\
S_7=\frac{7-5}{2}\cdot 7\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ