ciąg arytmetyczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marakam
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 20 gru 2020, 15:20
Podziękowania: 35 razy
Płeć:

ciąg arytmetyczny

Post autor: marakam »

Oblicz x wiedząc ,że kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego są \(2x - 1,\ 4,\ 7\)
Ostatnio zmieniony 05 sty 2022, 10:52 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tematu i wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: ciąg arytmetyczny

Post autor: eresh »

marakam pisze: 05 sty 2022, 10:11 Oblicz x wiedząc ,że kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego są 2x - 1, 4, 7
\(a=2x-1\\
b=4\\
c=7\\
b=\frac{a+c}{2}\\
4=\frac{2x-1+7}{2}\\
8=2x+6\\
2=2x\\
1=x\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ