ciągi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marakam
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 20 gru 2020, 15:20
Podziękowania: 35 razy
Płeć:

ciągi

Post autor: marakam »

Napisz wzór ogólny ciągu arytmetycznego, w którym dany jest pierwszy wyraz ciągu oraz jego różnica \(a_1 = -2,\ r = 3\)
Ostatnio zmieniony 05 sty 2022, 10:50 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tematu i wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: ciągi

Post autor: eresh »

marakam pisze: 05 sty 2022, 10:02 Napisz wzór ogólny ciągu arytmetycznego, w którym dany jest pierwszy wyraz ciągu oraz jego różnica a1 = -2, r = 3
\(a_1=-2\\
r=3\\
a_n=a_1+(n-1)r\\
a_n=-2+(n-1)\cdot 3\\
a_n=-2+3n-3\\
a_n=3n-5\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ