Ciągi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marakam
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 20 gru 2020, 15:20
Podziękowania: 35 razy
Płeć:

Ciągi

Post autor: marakam »

Wiedząc,że składniki są kolejnymi wyrazu ciągu geometrycznego, oblicz sumę

a)\( 2 - 4 + ... - 1024\)






proszę o pomoc
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Ciągi

Post autor: eresh »

marakam pisze: 22 gru 2021, 12:34 Wiedząc,że składniki są kolejnymi wyrazu ciągu geometrycznego, oblicz sumę

a) 2 - 4 + ... - 1024






proszę o pomoc
\(a_1=2\\
a_2=-4\\
q=-2\\
a_n=-1024\\
a_1q^{n-1}=-1024\\
2\cdot (-2)^{n-1}=-1024\\
(-2)^{n-1}=-512\\
(-2)^{n-1}=(-2)^9\\
n-1=9\\
n=10\\
S_{10}=\frac{2(1-(-2)^{10})}{1+2}\\
S_{10}=-682\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ