ciągi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marakam
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 20 gru 2020, 15:20
Podziękowania: 35 razy
Płeć:

ciągi

Post autor: marakam »

Oblicz sumę pięciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego (an) gdy

a) \(a_n = ( - 0,8 ) ^n\)


proszę o pomoc
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: ciągi

Post autor: eresh »

marakam pisze: 22 gru 2021, 12:22 Oblicz sumę pięciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego (an) gdy

a) an = ( - 0,8 ) ^n


proszę o pomoc
\(a_1=-0,8\\
a_2=0,64\\
q=\frac{0,64}{-0,8}=-0,8\\
S_5=\frac{-0,8(1-(-0,8)^5)}{1+0,8}\\
S_5=-0,59008\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ