ciągi liczbowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marakam
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 20 gru 2020, 15:20
Podziękowania: 35 razy
Płeć:

ciągi liczbowe

Post autor: marakam »

Oblicz sumę sześciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego (a n) w którym

a) \(a_1 = \frac{2}{3}, a_2 = 1
\)

proszę o rozwiązanie
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: ciągi liczbowe

Post autor: eresh »

marakam pisze: 22 gru 2021, 11:30 Oblicz sumę sześciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego (a n) w którym

a) a1 = 2/3, a2 = 1

proszę o rozwiązanie
\(a_1=\frac{2}{3}\\
a_2=1\\
q=\frac{1}{\frac{2}{3}}=\frac{3}{2}\\
S_6=\frac{\frac{2}{3}(1-1,5^6)}{1-1,5}\\
S_6=\frac{\frac{2}{3}\cdot (-\frac{665}{64})}{-0,5}\\
S_6=\frac{665}{48}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ