granica ciągu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
cheruille
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 21 mar 2021, 23:20
Podziękowania: 36 razy
Płeć:

granica ciągu

Post autor: cheruille »

Oblicz granice ciągu \( \Lim_{n\to \infty } ( \frac{n+5}{n-1})^{2n} \)
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: granica ciągu

Post autor: Icanseepeace »

\( \Lim_{n\to\infty} (\frac{n+5}{n-1})^{2n} = \Lim_{n \to \infty} [(1 + \frac{6}{n-1})^{\frac{n-1}{6}}]^{\frac{12n}{n-1}} = e^{12} \)
ODPOWIEDZ