oblicz granicę ciągu
\(a_n=\frac{(k-2)n+1}{(k^2-2k-3)n-2}\)
są jeszcze podpunkty, ale z nimi sobie sama poradzę, jak będę znała granice
granica ciągu z parametrem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 136
- Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
- Podziękowania: 573 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
- Jerry
- Expert
- Posty: 3511
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1918 razy
Re: granica ciągu z parametrem
Standardowo:
\(\Limn \frac{(k-2)n+1}{(k^2-2k-3)n-2}=\Limn {n\over n}\cdot \frac{k-2+{1\over n}}{k^2-2k-3-{2\over n}}={k-2\over k^2-2k-3}\)
o ile \(k^2-2k-3\ne0\)
Dla \(k\in\{-1,3\}\) sprawdź "ręcznie"
Pozdrawiam
\(\Limn \frac{(k-2)n+1}{(k^2-2k-3)n-2}=\Limn {n\over n}\cdot \frac{k-2+{1\over n}}{k^2-2k-3-{2\over n}}={k-2\over k^2-2k-3}\)
o ile \(k^2-2k-3\ne0\)
Dla \(k\in\{-1,3\}\) sprawdź "ręcznie"
Pozdrawiam
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: granica ciągu z parametrem
granica ciągów, które mają w liczniku i mianowniku wielomiany jest łatwa do policzenia i jest równa:anilewe_MM pisze: ↑13 gru 2021, 16:38 oblicz granicę ciągu
\(a_n=\frac{(k-2)n+1}{(k^2-2k-3)n-2}\)
są jeszcze podpunkty, ale z nimi sobie sama poradzę, jak będę znała granice
- \(0 \)- jeśli stopień wielomianu w liczniku jest mniejszy od stopnia mianownika,
- \(\infty\) (z plusem lub minusem) - jeśli stopień licznika jest większy
- ilorazowi współczynników przy najwyższych potęgach - jeśli te stopnie są równe
\[ \Lim_{n\to \infty} a_n= \frac{k-2}{k^2-2k-3} = \frac{k-2}{(k+1)(k-3)} \]
Teraz można rozważać różne przypadki, ale to już zrób osobiście...