Ciąg

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Jasiu2012
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 48
Rejestracja: 27 lis 2020, 23:11
Podziękowania: 25 razy
Płeć:

Ciąg

Post autor: Jasiu2012 »

\( \frac{1}{2} + \frac{1}{2*3}+ \frac{1}{3*4} + \frac{1}{4*5} +...+ \frac{1}{999*1000} \)
Należy obliczyc wartość. Czy mogę prosić o jakąś wskazówkę?
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Ciąg

Post autor: Icanseepeace »

Dla dowolnej liczby naturalnej n mamy:
\( \frac{1}{n(n+1)} = \frac{1}{n} - \frac{1}{n+1} \)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Ciąg

Post autor: eresh »

Jasiu2012 pisze: 24 lis 2021, 21:05 \( \frac{1}{2} + \frac{1}{2*3}+ \frac{1}{3*4} + \frac{1}{4*5} +...+ \frac{1}{999*1000} \)
Należy obliczyc wartość. Czy mogę prosić o jakąś wskazówkę?
\(\frac{1}{2} + \frac{1}{2*3}+ \frac{1}{3*4} + \frac{1}{4*5} +...+ \frac{1}{999*1000}=\\
1-\frac{1}{2}+\frac{1}{2}-\frac{1}{3}+\frac{1}{3}-\frac{1}{4}+\frac{1}{4}-\frac{1}{5}+...+\frac{1}{999}-\frac{1}{1000}=1-\frac{1}{1000}=\frac{999}{1000}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ