ciagi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
puxux
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 07 maja 2021, 14:52
Podziękowania: 22 razy

ciagi

Post autor: puxux »

Ciąg \((a_n)\), gdzie \(n\) należy do \(N_+\) jest ciągiem geometrycznym.
Udowodnij, że ciąg \((b_n)\) określony wzorem \(b_n=2a_{n+1}+3a_n\), gdzie \(n\) należy do \(N_+\), też jest ciągiem geometrycznym
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: ciagi

Post autor: eresh »

puxux pisze: 11 wrz 2021, 15:39 Ciąg \((a_n)\), gdzie \(n\) należy do \(N_+\) jest ciągiem geometrycznym.
Udowodnij, że ciąg \((b_n)\) określony wzorem \(b_n=2a_{n+1}+3a_n\), gdzie \(n\) należy do \(N_+\), też jest ciągiem geometrycznym
\(a_n\) geometryczny
\(q=\frac{a_{n+1}}{a_n}\) - stały

\(\frac{b_{n+1}}{b_n}=\frac{2a_{n+2}+3a_{n+1}}{2a_{n+1}+3a_n}=\frac{2a_1q^{n+1}+3a_1q^n}{2a_1q^n+3a_1q^{n+1}}=\frac{2q^{n+1}+3q^n}{2q^n+3q^{n+1}}=\frac{2q+3}{2+3q}\) - stały, bo \(q\) jest stały
zatem ciąg jest geometryczny
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ