ciag

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
puxux
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 07 maja 2021, 14:52
Podziękowania: 22 razy

ciag

Post autor: puxux »

W ciągu arytmetycznym przez \(S_n\) oznaczamy sumę \(n\) początkowych wyrazów tego ciągu, dla liczb naturalnych \(n\ge1\). Wiadomo, że dla pewnego ciągu arytmetycznego \(S_1=2\), \(S_2=15\). Wyznacz różnice i jedenasty wyraz tego ciągu.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: ciag

Post autor: eresh »

puxux pisze: 11 wrz 2021, 14:44 W ciągu arytmetycznym przez \(S_n\) oznaczamy sumę \(n\) początkowych wyrazów tego ciągu, dla liczb naturalnych \(n\ge1\). Wiadomo, że dla pewnego ciągu arytmetycznego \(S_1=2\), \(S_2=15\). Wyznacz różnice i jedenasty wyraz tego ciągu.
\(S_1=2=a_1\\
S_2=15\\
a_1+a_2=15\\
2+a_2=15\\
a_2=13\\
r=13-2=11\\
a_{11}=2+10\cdot 11=112\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ