ciąg

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
puxux
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 07 maja 2021, 14:52
Podziękowania: 22 razy

ciąg

Post autor: puxux »

W ciągu arytmetycznym \((a_1,a_2,...,a_{39},a_{40})\) suma wszystkich wyrazów tego ciągu o numerach parzystych jest równa \(1660\), a suma wyrazów ciągu o numerach nieparzystych jest równa \(1580\). Wyznacz ostatni wyraz tego ciągu arytmetycznego.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: ciąg

Post autor: eresh »

puxux pisze: 11 wrz 2021, 13:04 W ciągu arytmetycznym \((a_1,a_2,...,a_{39},a_{40})\) suma wszystkich wyrazów tego ciągu o numerach parzystych jest równa \(1660\), a suma wyrazów ciągu o numerach nieparzystych jest równa \(1580\). Wyznacz ostatni wyraz tego ciągu arytmetycznego.
\(a_2+a_4+...+a_40=1660\\
\frac{a_2+a_40}{2}\cdot 20=1660\\
a_1+r+a_1+39r=166\\
2a_1+40r=166\\
a_1=83-20r\)


\(a_1+a_3+...+a_{39}=1580\\
\frac{a_1+a_{39}}{2}\cdot 20=1580\\
\frac{a_1+a_1+38r}{2}\cdot 20=1580\\
2a_1+38r=158\\
a_1+19r=79\\
83-20r+19r=79\\
r=4\\
a_1=83-20\cdot 4=3\)

\(
a_{40}=3+39\cdot 4=159\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ