ciąg arytmetyczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
puxux
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 07 maja 2021, 14:52
Podziękowania: 22 razy

ciąg arytmetyczny

Post autor: puxux »

Dany jest ciąg arytmetyczny \((a_n)\) określony dla każdej liczby naturalnej \(n\ge1\), w którym \(a_1+a_2+a_3+a_4=2020\) oraz \(a_5+a_6+a_7+...+a_12=2024\). Oblicz pierwszy wyraz oraz różnicę ciągu \((a_n)\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: ciąg arytmetyczny

Post autor: eresh »

puxux pisze: 11 wrz 2021, 13:00 Dany jest ciąg arytmetyczny \((a_n)\) określony dla każdej liczby naturalnej \(n\ge1\), w którym \(a_1+a_2+a_3+a_4=2020\) oraz \(a_5+a_6+a_7+...+a_12=2024\). Oblicz pierwszy wyraz oraz różnicę ciągu \((a_n)\)
\(a_1+a_2+a_3+a_4=2020\\
a_1+a_1+r+a_1+2r+a_1+3r=2020\\
4a_1+6r=2020\)


\(a_5+a_6+a_7+...+a_{12}=2024\\
a_1+4r+a_1+5r+a_1+6r+...+a_1+11r=2024\\
8a_1+60r=2024\)


\(\begin{cases}4a_1+6r=2020\\8a_1+60r=2024 \end{cases}\\
\begin{cases}a_1=568\\
r=-42\end{cases}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ