szereg liczbowy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
franco11
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 01 maja 2016, 07:18
Podziękowania: 80 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

szereg liczbowy

Post autor: franco11 »

Zbadaj zbieżność szeregu liczbowego

1+\( \frac{1}{ \sqrt{3} } \)+\( \frac{1}{ \sqrt{5} } \)+\( \frac{1}{ \sqrt{7} } \)+...
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: szereg liczbowy

Post autor: radagast »

Rozbieżny ( z kryterium porównawczego)
\( \frac{1}{ \sqrt{2n-1} }> \frac{1}{n} \)
ODPOWIEDZ