ciagi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Julszi
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 07 kwie 2021, 13:30
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

ciagi

Post autor: Julszi »

Wyznacz ciąg arytmetyczny (oblicz \(a_1\) i \(r\)), w którym: \(a_6 = 7\) i \(S_{10}= 65\)
Ostatnio zmieniony 19 maja 2021, 17:35 przez Jerry, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: poprawa wiadomości; formy matematyczne pisz w kodzie!
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: ciagi

Post autor: korki_fizyka »

Poszukaj wzorów w podręczniku :!:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: ciagi

Post autor: eresh »

Julszi pisze: 19 maja 2021, 15:49 Wyznacz ciąg arytmetyczny (oblicz
a1 i r), w którym: a6 = 7 i s10= 65
\(a_6=7\\
a_1+5r=7\\
a_1=7-5r\)


\(S_{10}=65\\
\frac{2a_1+9r}{2}\cdot 10=65\\
(2a_1+9r)5=65\\
(14-10r+9r)5=65\\\
14-r=13\\
r=1\\
a_1=7-5=2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ