Ciągi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Julszi
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 07 kwie 2021, 13:30
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Ciągi

Post autor: Julszi »

Dany jest trzy-wyrazowy ciąg \((x + 2, 4x + 2, x + 11)\). Oblicz wszystkie wartości \(x\),
dla których ten ciąg jest geometryczny.
Ostatnio zmieniony 19 maja 2021, 17:45 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Ciągi

Post autor: korki_fizyka »

Jaki warunek muszą spełniać wyrazy ciągu geometrycznego :?: ?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Ciągi

Post autor: eresh »

Julszi pisze: 19 maja 2021, 15:40 Dany jest trzy-wyrazowy ciąg (x + 2, 4x + 2, x + 11). Oblicz wszystkie wartości x,
dla których ten ciąg jest geometryczny.
Rozwiązanie:
Spoiler
\((4x+2)^2=(x+2)(x+11)\\
16x^2+16x+4=x^2+13x+22\\
15x^2+3x-18=0\\
5x^2+x-6=0\\
\Delta=1-4\cdot 5\cdot (-6)\\
\Delta = 121\\
x_1=\frac{-1-11}{10}=-1,2\\
x_2=\frac{-1+11}{10}=1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Julszi
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 07 kwie 2021, 13:30
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Re: Ciągi

Post autor: Julszi »

eresh pisze: 19 maja 2021, 16:11
Julszi pisze: 19 maja 2021, 15:40 Dany jest trzy-wyrazowy ciąg (x + 2, 4x + 2, x + 11). Oblicz wszystkie wartości x,
dla których ten ciąg jest geometryczny.
Rozwiązanie:
Spoiler
\((4x+2)^2=(x+2)(x+11)\\
16x^2+16x+4=x^2+13x+22\\
15x^2+3x-18=0\\
5x^2+x-6=0\\
\Delta=1-4\cdot 5\cdot (-6)\\
\Delta = 121\\
x_1=\frac{-1-11}{10}=-1,2\\
x_2=\frac{-1+11}{10}=1\)
czyli x1= -6/5 ? tak ? bo już mi się miesza i nie wiem czy tak też dobrze
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Ciągi

Post autor: eresh »

Julszi pisze: 19 maja 2021, 16:16
czyli x1= -6/5 ? tak ? bo już mi się miesza i nie wiem czy tak też dobrze
tak
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ