Suma ciągu arytmetycznego.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Suma ciągu arytmetycznego.

Post autor: Januszgolenia »

W ciągu arytmetycznym \((a_n)\) suma \(S_k\) początkowych \(k\) wyrazów jest równa sumie \(S_n\) początkowych \(n\) wyrazów (\(n>k\)). Wykaż, że suma \(S_{n+k}\) początkowych \(n+k\) wyrazów tego ciągu jest równa zero.
Ostatnio zmieniony 11 maja 2021, 09:07 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Suma ciągu arytmetycznego.

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 11 maja 2021, 07:28 W ciągu arytmetycznym \((a_n)\) suma \(S_k\) początkowych k wyrazów jest równa sumie \(S_n\) początkowych n wyrazów (n>k). Wykaż, że suma \(S_{n+k}\) początkowych n+k wyrazów tego ciągu jest równa zero.
\(S_n=S_k\\
\frac{2a_1+(n-1)r}{2}\cdot n=\frac{2a_1+(k-1)r}{2}k\\
2a_1n+(n^2-n)r=2a_1k+(k^2-k)r\\
2a_1(n-k)+r(n^2-n-k^2+k)=0\\
2a_1(n-k)+r((n-k)(n+k)-(n-k))=0\\
2a_1(n-k)+r(n-k)(n+k-1)=0\\
(n-k)(2a_1+r(n+k-1)=0\\
2a_1+r(n+k-1)=0\)


\(S_{n+k}=\frac{2a_1+(n+k-1)r}{2}\cdot (n+k)=\frac{0}{2}\cdot (n+k)=0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ