zadanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mafmayks
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 76
Rejestracja: 09 kwie 2021, 22:21
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

zadanie

Post autor: Mafmayks »

cześć mam pewne pytanie, (wiem że zadanie jest bardzo proste ale nie rozumiem pewnej kwestii)
treść: zbadaj monotoniczność ciagu
\(a_n = n^2 - 20n\) , gdzie \(n\in\{1,2,3,...,10\}\)

po obliczeniu różnicy \(2n-19\), nie wiem dlaczego osoba na pewnej stronie w tym momencie rozwiązywania pisze \(n\in\{1,2,3,..,9\}\) (to nie przypadek bo tak samo jest w innym przykładzie) , nie jestem pewny czemu teraz przedział jest do \(9\) a nie do \(10\)

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2021, 23:23 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: zadanie

Post autor: panb »

Mafmayks pisze: 23 kwie 2021, 23:16 cześć mam pewne pytanie, (wiem że zadanie jest bardzo proste ale nie rozumiem pewnej kwestii)
treść: zbadaj monotoniczność ciagu
\(a_n = n^2 - 20n\) , gdzie \(n\in\{1,2,3,...,10\}\)

po obliczeniu różnicy \(2n-19\), nie wiem dlaczego osoba na pewnej stronie w tym momencie rozwiązywania pisze \(n\in\{1,2,3,..,9\}\) (to nie przypadek bo tak samo jest w innym przykładzie) , nie jestem pewny czemu teraz przedział jest do \(9\) a nie do \(10\)

pozdrawiam
Myślę, że to dlatego, że licząc różnicę \(a_{n+1}-a_n\) n musi należeć do zbioru \(\{1,2,3,..,9\}\), żeby nie wyjść poza zbiór, gdzie badamy monotoniczność. Dla n=9, będzie \(a_{10}-a_9\). Gdyby n było równe 10, to mielibyśmy \(a_{11}-a_{10}\), a tego nie badamy w zadaniu.
Mafmayks
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 76
Rejestracja: 09 kwie 2021, 22:21
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Re: zadanie

Post autor: Mafmayks »

dzięki, wiedziałem od początku, że ma to jakiś sens ale nie wiedziałem gdzie tkwił haha :D
ODPOWIEDZ