monotoniczność szeregu i ekstrema

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
libellle
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 93
Rejestracja: 10 lis 2012, 17:05
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

monotoniczność szeregu i ekstrema

Post autor: libellle »

Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema funkcji
\(f(x)=x^2 \left[1+ \left( \frac{1}{2}x-{7} \right) + \left( \frac{1}{2}x-{7} \right)^2+...\right] \)

Z moich obliczeń wynika, że w dziedzinie nie ma ekstremów, ale jakoś nie jestem przekonana. Mógłby mi ktoś przedstawić prawidłowy tok rozumowania?
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2021, 00:14 przez Jerry, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: poprawa wiadomości
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: monotoniczność szeregu i ekstrema

Post autor: panb »

Jaką masz tą dziedzinę?
libellle
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 93
Rejestracja: 10 lis 2012, 17:05
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

Re: monotoniczność szeregu i ekstrema

Post autor: libellle »

panb pisze: 21 kwie 2021, 23:57 Jaką masz tą dziedzinę?
x należy do (12,16), wyliczyłam to z modułu z q
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: monotoniczność szeregu i ekstrema

Post autor: panb »

Przedział jest otwarty, funkcja rosnąca, ekstremum nie ma.


Co się stało? @Jerry chyba się pospieszył, poprawiłaś zapis...
libellle
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 93
Rejestracja: 10 lis 2012, 17:05
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

Re: monotoniczność szeregu i ekstrema

Post autor: libellle »

Naprawdę? też mi tak wyszło, ale myślałam, że muszę znaleźć eskremum funkcji. Dziękuję bardzo :D
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3528
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: monotoniczność szeregu i ekstrema

Post autor: Jerry »

panb pisze: 22 kwie 2021, 00:21 Co się stało? @Jerry chyba się pospieszył, ...
Usunąłem tylko proces ujednoznaczniania funkcji, jej ostateczną postać wprowadziłem do pierwszego postu wątku. Nic istotnego dla omawianego problemu nie zniknęło!

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ