zadanie ciągi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mafmayks
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 76
Rejestracja: 09 kwie 2021, 22:21
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

zadanie ciągi

Post autor: Mafmayks »

cześć wytłumaczyłby mi ktoś zadanie:

trzy rozne liczby a,b,c tworzą w podanej kolejnosci ciag arytmetyczny, natomiast liczby a,d,c tworza w podanej kolenosci c.geometryczny. wyrazy obu ciagow sa dodatnie . Suma ktorego ciagu jest wieksza?

ale od momentu, gdy po obliczeniu b= a+c/2 d= \sqrt{ca} porównujemy te liczby ze sobą i wychodzi ze b jest wieksze
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: zadanie ciągi

Post autor: eresh »

Mafmayks pisze: 20 kwie 2021, 21:55 cześć wytłumaczyłby mi ktoś zadanie:

trzy rozne liczby a,b,c tworzą w podanej kolejnosci ciag arytmetyczny, natomiast liczby a,d,c tworza w podanej kolenosci c.geometryczny. wyrazy obu ciagow sa dodatnie . Suma ktorego ciagu jest wieksza?

ale od momentu, gdy po obliczeniu b= a+c/2 d= \sqrt{ca} porównujemy te liczby ze sobą i wychodzi ze b jest wieksze
\(2b=a+c\\
d^2=ac\\
S_a=a+b+c=a+c+b\\
S_g=a+d+c=a+c+d\)

o tym która suma jest większa decydują wyrazy b i d
\(b=\frac{a+c}{2}\\
d=\sqrt{ac}\\

\frac{a+c}{2}>\sqrt{ac}\)

podnosimy stronami do kwadratu (można, bo obie strony są dodatnie)
\(\frac{a^2+2ac+c^2}{4}>ac\\
a^2+2ac+c^2>4ac\\
a^2-2ac+c^2>0\\
(a-c)^2>0\)

ta nierówność jest spełniona przez dowolne różne liczby a i c, zatem \(\frac{a+c}{2}>\sqrt{ac}\) również jest prawdziwa, więc \(b>d\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ