ciąg geometryczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mara153
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 17 lis 2020, 14:37
Podziękowania: 12 razy

ciąg geometryczny

Post autor: Mara153 »

Między liczby\(\frac{1}{2}\)i\(\sqrt{2}\) wpisz takie dwie różne od zera liczby, aby wraz z danymi w
podanej kolejności tworzyły ciąg geometryczny.
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 434
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 250 razy
Płeć:

Re: ciąg geometryczny

Post autor: Icanseepeace »

\( \frac{1}{2} , \frac{\sqrt{2}}{2} , 1 , \sqrt{2} \)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: ciąg geometryczny

Post autor: eresh »

Mara153 pisze: 16 kwie 2021, 15:14 Między liczby\(\frac{1}{2}\)i\(\sqrt{2}\) wpisz takie dwie różne od zera liczby, aby wraz z danymi w
podanej kolejności tworzyły ciąg geometryczny.
\(a_1=\frac{1}{2}\\
a_4=\sqrt{2}\\
\sqrt{2}=\frac{1}{2}q^3\\
2\sqrt{2}=q^3\\
q=\sqrt{2}\\
a_2=\frac{1}{2}\cdot \sqrt{2}=\frac{\sqrt{2}}{2}\\
a_3=\frac{\sqrt{2}}{2}\cdot\sqrt{2}=1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ