zbadaj monotoniczność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mafmayks
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 76
Rejestracja: 09 kwie 2021, 22:21
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

zbadaj monotoniczność

Post autor: Mafmayks »

zbadaj monotoniczność niesk, ciągu jeśli:

\(a_n = -3^n\)
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2021, 20:24 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: zbadaj monotoniczność

Post autor: Jerry »

Intuicyjnie:
\((a_n)=(-3,-9,-27,-81,\ldots)\)
malejący, formalnie:
\( \forall _{n\in\nn_+}\ a_{n+1}-a_n=-3^{n+1}-(-3^n)=-3^n(3-1)<0\)

Pozdrawiam
Mafmayks
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 76
Rejestracja: 09 kwie 2021, 22:21
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Re: zbadaj monotoniczność

Post autor: Mafmayks »

Jerry pisze: 15 kwie 2021, 20:29 Intuicyjnie:
\((a_n)=(-3,-9,-27,-81,\ldots)\)
malejący, formalnie:
\( \forall _{n\in\nn_+}\ a_{n+1}-a_n=-3^{n+1}-(-3^n)=-3^n(3-1)<0\)

Pozdrawiam
no i właśnie nie bardzo roumiem jak się rozkłada -3^n+1 , że w nawiasie jest 3 a nie -3 :?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: zbadaj monotoniczność

Post autor: Jerry »

Mafmayks pisze: 15 kwie 2021, 23:01 no i właśnie nie bardzo roumiem jak się rozkłada -3^n+1 , że w nawiasie jest 3 a nie -3 :?
\((-3)^{n+1}=-3\cdot(-3)^n\)
ale
\(-3^{n+1}=-3\cdot3^n\)

Pozdrawiam
Mafmayks
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 76
Rejestracja: 09 kwie 2021, 22:21
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Re: zbadaj monotoniczność

Post autor: Mafmayks »

aaa okej, chodzi o to że tylko 3 jest wzięta do tej potegi a nie -3, zgadza się?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: zbadaj monotoniczność

Post autor: eresh »

Mafmayks pisze: 16 kwie 2021, 00:07 aaa okej, chodzi o to że tylko 3 jest wzięta do tej potegi a nie -3, zgadza się?
Tak :)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ