Ciąg \((a_n)\) jest nieskończonym ciągiem geometrycznym, którego wyrazy spełniają warunek:
\( \begin{cases} a_5 − a_1 = 45\\
a_4 + a_2 = 30\end{cases} \)
a) Wyznacz ten ciąg.
b) Oblicz sumę siedmiu początkowych wyrazów tego ciągu.
Ciąg nieskończony
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ciąg nieskończony
Ostatnio zmieniony 24 lut 2021, 11:25 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
-
- Fachowiec
- Posty: 1538
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 407 razy
Re: Ciąg nieskończony
\( \begin{cases} a\cdot q^4 - a = 45 \\ a\cdot q^3 +a\cdot q =30 \end{cases} \)
\( a =..., \ \ q = ..., \ \ |q| < 1. \)
\( a,\ \ a\cdot q,\ \ a\cdot q^2, \ \ ..., \ \ a\cdot q^{n}, ..., \ \ |q|<1 \)
\( S_{7} = a + a\cdot q + a\cdot q^2 + a\cdot q^3 + a\cdot q^4 + a\cdot q^5 + a\cdot q^6 = a\cdot \frac{1 -q^7}{1-q}.\)
\( a =..., \ \ q = ..., \ \ |q| < 1. \)
\( a,\ \ a\cdot q,\ \ a\cdot q^2, \ \ ..., \ \ a\cdot q^{n}, ..., \ \ |q|<1 \)
\( S_{7} = a + a\cdot q + a\cdot q^2 + a\cdot q^3 + a\cdot q^4 + a\cdot q^5 + a\cdot q^6 = a\cdot \frac{1 -q^7}{1-q}.\)
- Jerry
- Expert
- Posty: 3527
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1934 razy
Re: Ciąg nieskończony
Z układu
\( \begin{cases} a_5 − a_1 = 45\\
a_4 + a_2 = 30\end{cases} \)
wynika równanie
\( \frac{ a_5 − a_1}{a_4 + a_2} = {45\over30}\\
\frac{ a_1q^4 − a_1}{a_1q^3 + a_1q} = {3\over2}\\
\frac{ a_1(q^2 − 1)(q^2+1)}{a_1q(q^2+1)} = {3\over2}\\
\frac{ q^2 − 1}{q} = {3\over2}\\
q=2\vee q=-{1\over2}\)
skąd blisko do odpowiedzi...
Pozdrawiam
[edited] oba rozwiązania są poprawne! janusz55: z treści zadania nie wynika konieczność \(|q|<1\)
\( \begin{cases} a_5 − a_1 = 45\\
a_4 + a_2 = 30\end{cases} \)
wynika równanie
\( \frac{ a_5 − a_1}{a_4 + a_2} = {45\over30}\\
\frac{ a_1q^4 − a_1}{a_1q^3 + a_1q} = {3\over2}\\
\frac{ a_1(q^2 − 1)(q^2+1)}{a_1q(q^2+1)} = {3\over2}\\
\frac{ q^2 − 1}{q} = {3\over2}\\
q=2\vee q=-{1\over2}\)
skąd blisko do odpowiedzi...
Pozdrawiam
[edited] oba rozwiązania są poprawne! janusz55: z treści zadania nie wynika konieczność \(|q|<1\)
-
- Fachowiec
- Posty: 1538
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 407 razy
Re: Ciąg nieskończony
Biorąc pod uwagę zbieżność nieskończonego szeregu geometrycznego wypada uwzględnić warunek \( |q|<1 \)
W tym zadaniu ten warunek jest niepotrzebny.
Mamy do obliczenia tylko sumę siedmiu jego wyrazów.
W tym zadaniu ten warunek jest niepotrzebny.
Mamy do obliczenia tylko sumę siedmiu jego wyrazów.