ciąg arytmetyczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mara153
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 17 lis 2020, 14:37
Podziękowania: 12 razy

ciąg arytmetyczny

Post autor: Mara153 »

Oblicz sumę ciągu \(S_{20}\) arytmetycznego; \(2, 7, 12,17, . . ..\)

z góry dziękuje za pomoc
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: ciąg arytmetyczny

Post autor: eresh »

Mara153 pisze: 13 sty 2021, 20:36 Oblicz sumę ciągu \(S_{20}\) arytmetycznego; \(2, 7, 12,17, . . ..
\)

z góry dziękuje za pomoc
\(a_1=2\\
r=5\\
a_{20}=a_1+19r\\
a_{20}=97\\
S_{20}=\frac{2+97}{2}\cdot 20=990\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ