Ciąg arytmetyczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Piks159
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 28 gru 2020, 01:33

Ciąg arytmetyczny

Post autor: Piks159 »

W ciągu arytmetycznym \(( a_n)\) określonym dla \(n\ge1\) zachodzi \(a_1+a_2+a_4+a_5=44\)
Zatem trzeci wyraz tego ciągu ma wartość:
a) 3, b) 4, c) 8, d) 11
Ostatnio zmieniony 28 gru 2020, 10:57 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: odrobina kodu, to nie jest trudne!
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Ciąg arytmetyczny

Post autor: kerajs »

skoro:
\(a_1+a_5=2a_3\\
a_2+a_4=2a_3\)

to \(a_3=11\)
ODPOWIEDZ