Uzasadnij

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Qulex
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 03 lis 2020, 16:19
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Uzasadnij

Post autor: Qulex »

Uzasadnij że dany ciąg jest arytmetyczny
\(a_n={2n+n^2\over n}\)

Uzasadnij że dany ciąg jest geometryczny
\(a_n=3+2^n\)
Ostatnio zmieniony 03 lis 2020, 20:28 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: "matematyka" w [tex] [/tex], ściąga z kodu pod emotkami...
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3525
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1932 razy

Re: Uzasadnij

Post autor: Jerry »

Qulex pisze: 03 lis 2020, 16:38 Uzasadnij że dany ciąg jest arytmetyczny
\(a_n={2n+n^2\over n}\)
Ponieważ
\(a_n={2n+n^2\over n}=2+n\)
to
\(a_{n+1}-a_n=2+n+1-2-n=1=const=r\)
Zatem \((a_n)\) arytmetyczny

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3525
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1932 razy

Re: Uzasadnij

Post autor: Jerry »

Qulex pisze: 03 lis 2020, 16:38 Uzasadnij że dany ciąg jest geometryczny
\(a_n=3+2^n\)
Ponieważ
\({a_{n+1}\over a_n}={3+2^{n+1}\over 3+2^n}\ne const\)
to \((a_n)\) nie jest geometryczy

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ