nie wiem dlaczego

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
matura12345
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 27 cze 2019, 17:53
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

nie wiem dlaczego

Post autor: matura12345 »

Niech Sn oznacza sume n poczatkowych wyrazow ciagu (an): \(S_n=a_1+a_2+a_3+..a_n\). Wiadomo, że \(S_n= \frac{(n+1)(n+2)(2n+3)}{6}\) Oblicz:

\(a_1, S_2, a_3, S_6, a_7, S_{n+1}\) (nastepna suma), \(S_{n-1}\) (poprzednia suma), \(a_n\).

I wszystko spoko \(a_n=(n+1)^2, S_2=14, a_3=16\), poprzednia i nastepna suma tez obliczona ale wychodzi mi ze \(a_1=5\) jak licze sobie w ten sposob ze licze \(S_1\) no a \(S_1=a_1\) (tak?) no powinno byc 4 jezeli podstawic pod wzor an.

Nie wiem czy ten Latex zadziała ale jakos nie umiem sie nim obslugiwac, robie \frac wpisuje w pierwszy nawias licznik w drugi mianownik i nie dziala (chyba ze zadziala ;p). Jak sie powinno tego uzywac?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: nie wiem dlaczego

Post autor: radagast »

Na jakiej podstawie twierdzisz , że \(a_n=(n+1)^2\) ?
To jest prawda tylko dla n>1. (\(S_0\) nie jest określone)

A Latex - podpatrz sobie jak popoprawiałam edytując swój post :)
matura12345
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 27 cze 2019, 17:53
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Re: nie wiem dlaczego

Post autor: matura12345 »

ok to prosze o rozwiazanie zadania. Gdzie to sprawdzic?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: nie wiem dlaczego

Post autor: radagast »

matura12345 pisze: 02 lip 2020, 13:55 Niech Sn oznacza sume n poczatkowych wyrazow ciagu (an): \(S_n=a_1+a_2+a_3+..a_n\). Wiadomo, że \(S_n= \frac{(n+1)(n+2)(2n+3)}{6}\) Oblicz:

\(a_1, S_2, a_3, S_6, a_7, S_{n+1}\) (nastepna suma), \(S_{n-1}\) (poprzednia suma), \(a_n\).
\(a_1=S_1=\frac{(1+1)(1+2)(2 \cdot 1+3)}{6}=5\)
\(S_2=\frac{(2+1)(2+2)(2\cdot2+3)}{6}=14\)
\(S_{n+1}= \frac{(n+2)(n+3)(2n+5)}{6}\)
\(S_{n-1}= \frac{n(n+1)(2n+1)}{6}\)-wzór jest prawdziwy tylko dla n>1
\(a_n=S_n-S_{n-1}=\frac{(n+1)(n+2)(2n+3)-n(n+1)(2n+1)}{6}=(n+1)^2\)-wzór jest prawdziwy tylko dla n>1
\(a_3=(3+1)^2=16\)
\(a_7=(7+1)^2=64\)
\(S_6= \frac{(6+1)(6+2)(2 \cdot 6+3)}{6}=140\)
matura12345
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 27 cze 2019, 17:53
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Re: nie wiem dlaczego

Post autor: matura12345 »

nalezy to zaznaczyc, ze dziala tyko dla n>1?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: nie wiem dlaczego

Post autor: radagast »

Tak.
Właściwie należy napisać tak: \( \begin{cases}a_1=5\\a_n=(n+1)^2 \ dla\ \ n\ >1 \end{cases} \)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: nie wiem dlaczego

Post autor: radagast »

albo ( może ciut zręczniej) \(a_n =\begin{cases}5\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ dla\ n=1\\(n+1)^2 \ dla\ \ n\ >1 \end{cases} \)
ODPOWIEDZ