Ciąg arytmetyczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Marta_1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 29 lut 2020, 17:38
Podziękowania: 1 raz

Ciąg arytmetyczny

Post autor: Marta_1 »

Wyznacz ciąg arytmetyczny, wiedząc, że suma \(n\) początkowych wyrazów tego ciągu wyraża się wzorem \(S_n= -n^2 + 2n\)
Ostatnio zmieniony 31 maja 2020, 00:23 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; pisz formy matematyczne w kodzie!
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Ciąg arytmetyczny

Post autor: panb »

\(S_1=a_1 \\
S_2=a_1+a_2 \So a_2= S_2-a_1\\
r=a_2-a_1\)

a jak będzie \(a_1\) i \(r\), to wzór łatwo napiszesz!
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Ciąg arytmetyczny

Post autor: panb »

Bałem się, że nie załapiesz o co mi chodzi. Brawo!
To taki trick, jeśli się go zna, to zadania tego typu są banalne.
ODPOWIEDZ