ciągi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
misialinio
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 22 mar 2020, 21:42
Podziękowania: 19 razy
Płeć:

ciągi

Post autor: misialinio »

Ciąg (an) jest określony wzorem \(a_n=\sqrt{n-2}\) dla n⩾2. Ile wyrazów tego ciągu jest mniejszych od 2?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: ciągi

Post autor: eresh »

misialinio pisze: 02 kwie 2020, 09:02 Ciąg (an) jest określony wzorem \(a_n=\sqrt{n-2}\)dla n⩾2. Ile wyrazów tego ciągu jest mniejszych od 2?
\(\sqrt{n-2}<2,\;\;n\geq 2\\
n-2<4\\
n<6\\
n\in\{2,3,4,5\}\)

cztery wyrazy są mniejsze od 2
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ