Na ile sposobów można ustawić w ciąg litery a,a,a,b,b,b tak, aby ani trzy litery a ani trzy litery b nie tworzyły trzech
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Na ile sposobów można ustawić w ciąg litery a,a,a,b,b,b tak, aby ani trzy litery a ani trzy litery b nie tworzyły trzech
Na ile sposobów można ustawić w ciąg litery a,a,a,b,b,b tak, aby ani trzy litery a ani trzy litery b nie tworzyły trzech kolejnych wyrazów tego ciągu?
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Na ile sposobów można ustawić w ciąg litery a,a,a,b,b,b tak, aby ani trzy litery a ani trzy litery b nie tworzyły tr
Łatwiej je wypisać niż liczyć
Z układu: aa,a,bb,b można ułożyć \(2 \cdot 2! \cdot 2! =8\) ciągów.
Z układu: aa,a,b,b,b można ułożyć \(2 \) ciągi.
Z układu: a,a,a,bb,b można ułożyć \(2 \) ciągi.
Z układu: a,a,a,b,b,b można ułożyć \(2 \) ciągi.
Razem:14
Z układu: aa,a,bb,b można ułożyć \(2 \cdot 2! \cdot 2! =8\) ciągów.
Z układu: aa,a,b,b,b można ułożyć \(2 \) ciągi.
Z układu: a,a,a,bb,b można ułożyć \(2 \) ciągi.
Z układu: a,a,a,b,b,b można ułożyć \(2 \) ciągi.
Razem:14