nieskończony ciąg geometryczny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 30
- Rejestracja: 22 mar 2020, 21:42
- Podziękowania: 19 razy
- Płeć:
nieskończony ciąg geometryczny
Nieskończony ciąg geometryczny (an) jest okreslony wzorem \(an=5\cdot 2^{n+2}\),dla n≥1.Oblicz iloraz q tego ciągu
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: nieskończony ciąg geometryczny
\(a_1=5\cdot 2^{1+2}=40\\
a_2=5\cdot 2^{2+2}=80\\
q=\frac{80}{40}=2\)
a_2=5\cdot 2^{2+2}=80\\
q=\frac{80}{40}=2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę