Ciąg arytmetyczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maluszeczekdh
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 21 mar 2020, 16:57
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Ciąg arytmetyczny

Post autor: maluszeczekdh »

Ciąg arytmetyczny (an) określony wzorem an=6n-2020, dla n należy do N+. Oblicz sumę wszystkich ujemnych wyrazów tego ciągu.
Jak obliczyć ile jest tych wyrazów ujemnych?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Ciąg arytmetyczny

Post autor: eresh »

maluszeczekdh pisze: 22 mar 2020, 20:37 Ciąg arytmetyczny (an) określony wzorem an=6n-2020, dla n należy do N+. Oblicz sumę wszystkich ujemnych wyrazów tego ciągu.
Jak obliczyć ile jest tych wyrazów ujemnych?
rozwiązań w zbiorze liczb naturalnych dodatnich nierówność
\(6n-2020<0\\
n\in\{1,2,3,...,336\}\\
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
maluszeczekdh
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 21 mar 2020, 16:57
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Re: Ciąg arytmetyczny

Post autor: maluszeczekdh »

Czyli tych wyrazów mam liczyć dla n=336 wyrazów
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Ciąg arytmetyczny

Post autor: eresh »

maluszeczekdh pisze: 22 mar 2020, 21:15 Czyli tych wyrazów mam liczyć dla n=336 wyrazów
tak, masz policzyć sumę 336 początkowych wyrazów, powinno wyjść \(S_{336}=-339024\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ