Podaj przykład ciągu zbieżnego do 2020

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kowal1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 18 lis 2017, 21:17
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Podaj przykład ciągu zbieżnego do 2020

Post autor: Kowal1998 »

Podaj granicę ciągu zbieżnego do 2020, który jest:

a)rosnący
b)malejący
c) nie jest monotoniczny
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Podaj przykład ciągu zbieżnego do 2020

Post autor: radagast »

Kowal1998 pisze: 22 lut 2020, 13:57 Podaj granicę ciągu zbieżnego do 2020, który jest:

a)rosnący
b)malejący
c) nie jest monotoniczny
Przypuszczam, że miało być: Podaj przykład ciągu zbieżnego do 2020, który jest...
i wtedy:
a) \(a_n=- \frac{1}{n}+2020 \)
b) \(a_n=\frac{1}{n}+2020 \)
c) \(a_n= \frac{(-1)^n}{n}+2020 \)
ODPOWIEDZ